Opdrachtgever
Waarom beveiligen?
Een goed ontworpen en functionerende bescherming tegen overspanningseffecten moet onderdeel zijn van alle belangrijke industriële systemen en technologieën waarbij betrouwbaarheid een hoge eis is. Een bedrijfsonderbreking of verlies van productie kan aanzienlijke financieel verlies veroorzaken. Daarnaast dient er ook sterk rekening gehouden te worden met de veiligheid.
Dit geldt natuurlijk voor alle industriële sectoren, maar in het bijzonder voor de exploitatie van pijpleidingen (gasindustrie, olieraffinaderijen en olie-industrie). Hier kan een fout of lekkage niet alleen materiële schade veroorzaken, maar ook schadelijk zijn voor de leefomgeving. Er zijn vaak hele regio’s en gebieden afhankelijk van de levering van het getransporteerde product, zoals water. Hierdoor moet het ontwerp en het volledige systeem betrouwbaar en ongevoelig zijn voor omgevingsinvloeden. Dit ook om ervoor te zorgen dat compensaties, als gevolg van de onderbreking van levering, en bijbehorende servicekosten tot het minimum worden beperkt. Deze kosten nemen geleidelijk toe, afhankelijk van de karakteristieke eigenschappen van de systemen, zoals de grootte van de onderdelen, gecompliceerd te hanteren, zware klimatologische omstandigheden, moeilijk terrein, lange afstanden, beschikbaarheid van operatoren etc. Het is duidelijk dat de uitbetalingsperiode van initiële investeringen die voor een foutloze werking van het systeem en de overspanningsbeveiliging zorgen erg kort is in vergelijking met andere activiteitsdomeinen.
Met de uitbreiding van pijpleidingen kan worden waargenomen dat deze op veel locaties, als geplaatst in de grond of water, al snel te maken krijgen met corrosie en materiaaldegradatie. Gebaseerd op een uitgebreid onderzoek naar dit fenomeen, wordt passieve bescherming en actieve bescherming gebruikt. Passieve bescherming door verschillende soorten beschermingsmiddelen aan te brengen (verflagen en coatings), actieve bescherming door middel van kathodische beschermingsstations (KPS).
Kathodische beschermingsstations beschermen de pijpleidingen tegen de gevolgen van wisselspanning op de leidingen door een DC-spanning te genereren. Het systeem meet en vergelijkt spanningen aan de uitgang van de kathodische beschermingsunit en referentie-elektrode en past indien nodig het niveau van de geïntroduceerde DC-beveiligingsspanning aan in de pijpleiding. Deze spanning remt de corrosie op de pijpleiding. De kathodische beschermingsstations bestaan uit verschillende elektronische apparatuur, DC-voeding, sensoren, communicatielijnen, systemen voor statusindicatie op afstand en verschillende andere elementen. De KPS’s dienen verzekerd te zijn van een goede bescherming om bestand te zijn tegen fouten en de effecten van een atmosferische of technologische overspanning, voltage geïnduceerd door de parallelle run van MV en hoogspanningslijnen of high-ohmic short circuits. Een correct uitgevoerde bescherming tegen impulsoverspanning minimaliseert de mogelijkheid om de KPS te beschadigen, en voorkomt zo fouten of beperkingen in de functionaliteit van de kathodische bescherming.
Wilt u meer informatie over pijpleidingen en kathodische beschermingsstations? Klik dan op onderstaande link om de volledige brochure te openen.
Brochure: Pipelines and Catodic Protection Stations
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en productinformatie van Conduct.
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!